DANKBAAR

Ik geloof er heilig in dat het leven loopt zoals het moet lopen. Zoals ik heel vaak hoor ‘het had zo moeten zijn’. Niet iedereen zal het met mij eens zijn, want horen die verschrikkelijke dingen in de wereld dan ook zo te lopen? Hoezo had dat dan zo moeten zijn? Moeten we niet allemaal lang en gelukkig leven en de aarde pas verlaten als we oud, grijs en vijftien kleinkinderen hebben?

Een antwoord op deze vragen kan niemand geven, maar op dat soort momenten (misschien wel juist op dat soort momenten) probeer ik naar de positieve dingen in het leven te kijken. Naar wat je al wel hebt bereikt en naar wat het leven je al wel heeft kunnen geven. Al het moois dat al is geweest. Alles waar je dankbaar voor mag zijn.

Dat je dankbaar mag zijn dat je de leukste, liefste mensen om je heen hebt met wie je het leven deelt of hebt mogen delen. Dankbaar voor alle mooie reisjes die je hebt mogen maken. Dankbaar voor de feestjes die je viert. Dankbaar dat je getuigen mag zijn op de bruiloft van je zus. Dankbaar dat je papa/mama, oom/tante of zelfs een opa of oma wordt. Dankbaar dat je partner voor je kookt. Dankbaar dat je er bent en er mag zijn. Er zijn zoveel dingen om dankbaar voor te zijn!

Ik weet zeker dat als ik je nu vraag om na te denken over iets waar jij dankbaar voor bent, dat er hoe dan ook 1 ding in je op komt. Iets waar je meteen van moet glimlachen. Denk er maar eens over na. Misschien kun je niet eens kiezen uit al die fijne herinneringen die je hebt. Misschien is er zoveel moois gebeurd in de afgelopen tijd, dat je nog niet helemaal beseft dat je hiervoor dankbaar mag zijn.

Ik denk dan: als je iets hebt om dankbaar voor te zijn (en dat heb je), dan moet dat toch iets zijn wat zo had moeten zijn? Dan moet het toch gewoon zo lopen? Dat is geen toeval. Dat is niet zomaar. Dat is niet zonder een reden. Juist datgene waar je dankbaar voor bent, dat maakt het leven zo zinvol. Juist daar put ik mijn energie uit. Juist dat geeft mij die drive om te proberen alles uit het leven te halen en om met een trots gevoel terug te kijken op wat al is geweest. Geen pijn of verdriet kan daar tegenop. Geen lastige levensvraag hoeft daarvoor beantwoord te worden. Geen angst of onzekerheid kan dat van mij afpakken. Dankbaar zijn. Dankbaar voor dit leven. Omdat dat zo moet zijn.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s