WAAROM SOMMIGE MOMENTEN LOSLATEN HET BESTE IS VOOR JE

Terugkijken, blijven steken in het verleden. Doe jij dat weleens?  Als ik terugdenk aan alles wat er in mijn leven is gebeurd, merk ik dat ik dat niet meer doe. Eindelijk. Ja, ik denk wel eens ‘ohja, zo was dat toen’, zonder woede, zonder haat, zonder verdriet. Ik heb nergens spijt van, ik koester geen wrok en alles uit mijn verleden heeft mij gevormd tot wie ik nu ben.

Natuurlijk is het weleens goed om te reflecteren. Om even stil te staan bij het verleden. Maar erin vast blijven zitten niet. Vastzitten betekent namelijk dat je niet vooruitkomt. En ik ben ook nog hartstikke jong, ik heb nog zoveel om te leren, te zien en te doen. Daarom vind ik het belangrijk om juist vooruit te kijken.

En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vooral niet als jou iets is overkomen, waar je helemaal niet klaar voor bent. Op dit moment zat je niet te wachten, maar het is toch gebeurd. En nu? Ik heb die momenten zo vaak gehad. Zelfs afgelopen week nog toen ik in het ziekenhuis belande. Ik vroeg me af hoe ik hier in hemelsnaam overheen zou komen en heel eerlijk vraag ik me dat nog steeds af. Maar ik besef mij wel dat dat niet zoveel zin heeft.

Ik denk dat het vooral gaat om accepteren. Je moet accepteren dat je je nu in deze situatie bevindt, maar dat het beter wordt. Op een dag wordt je wakker en weet je dat alles wat je toen voelde weg is. En hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk dat je je dat meteen beseft: alles wordt beter.

Heb daarom ook geen spijt van dingen die je hebt gedaan en hebt meegemaakt in je leven. Alles keuzes die je hebt gemaakt of hebt moeten maken, hebben jou gebracht waar je nu bent. En zelfs dan als je op je diepste punt ooit zit en of je nog steeds niet bent waar je wilt zijn. Je werkt eraan. En daar gaat het om.

Koester geen wrok, want dat houdt je alleen maar tegen. Ik heb dat ooit heel even gedaan en ik werd er niet gelukkiger op. Ik gaf alleen maar mijzelf de schuld. Ik haalde niets uit die wrok, dus waarom houden? Ga er maar vanuit dat jij nu beter af bent. Want dikke kans dat dat zo is. Ik geloof ook echt in het ‘what’s meant to be, will be’-principe, en dat gaat wat mij betreft andersom ook op.

Het is bij mij geen bewust proces. Ik besefte opeens hoe veel ik me liet tegenhouden door herinneringen en momenten uit het verleden. Terwijl ik nu veel sterker ben dan ik was. Terwijl die herinneringen of momenten waar ik mij door liet tegenhouden niet meer zoveel voor mij betekenen als dat ze eerst deden. Nogmaals: het is moeilijk. Loslaten gebeurt niet van de ene op de andere dag. Maar het gebeurt wel. Bij sommigen binnen een maand, bij anderen na zes maanden en bij andere 10 jaar. Het maakt ook niet uit hoe lang het duurt, maar zorg er wel voor dat je uiteindelijk loslaat en vooruitgaat.

Laten jullie herinnering en momenten ook los?

 

19 Comments

  1. Dankjewel voor je reactie! Ja ik ben er weer! Ik ga inderdaad af en toe weer een blog plaatsen! Alleen wel andere blogs denk ik die jullie gewend zijn, meer ook over wat ik allemaal mee maak inplaats van alleen maar mijn gevoelens! Maar dat zien jullie vanzelf verschijnen 😊Ja, ik denk dat ik wel een blog schrijf over de reden! Maar voor nu deel ik dat even niet met iedereen! Heel erg bedankt voor je reactie! Liefs, Ieteke

   Like

 1. Meissie is bag😸😸 ziekenhuis wat is er gebeurd meissie?
  Loslaten van de nare dingen moet je altijd doen, ik ben geïnspireerd dat jij altijd positieve stukken schrijft over moeilijke onderwerpen! Ga door meissie

  Liked by 1 persoon

 2. Het is zo moeilijk om dingen los te laten. Soms moet het wel. Ik ben heel erg ziek geweest en kan het niet los laten. Het blijft me achtervolgen. Door jou stukje tekst bekijk ik jet wel anders. Blijft moeilijk maar je moet het wel loslaten ooit

  Liked by 1 persoon

  1. Ah wat naar! Zulke dingen moet je ook niet vergeten! Tuurlijk blijft het je achtervolgen, en je moet het wel echt goed kunnen afsluiten voor je het los laat! Het is puur je eigen gevoel dat telt! Super lief van jou! Voel me vereerd! Heel erg veel sterkte en bedankt! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s