WAT IS DE LIEFDE?

Vandaag heb Ik het boek uitgelezen ‘verslaafd aan de liefde’ van Jan Geurtz. En dat inspireerde mij voor deze blog. Hij beschrijft heel mooi wat het verschil is tussen liefde en relaties.

Want ja, wat is de liefde nou eigenlijk? En wie ben ik om die vraag te beantwoorden? Er is al zoveel over geschreven en gezegd, maar ik vind het leuk om er over te schrijven en dit is mijn interpretatie er van.

Liefde is iets wat geen voorwaarde kent. Ik ben zelf geen moeder, maar er wordt gezegd dat je zoiets voor je kinderen voelt. Ik kan het zelf niet beamen.

Het voorbeeld wat ik wel kan geven is het verschil tussen liefde die ik voor vriendinnen voel en binnen een intieme relatie. Tuurlijk zitten er in een vriendschapsrelatie ook soms moeilijkheden. Het is uiteindelijk ook een relatie.

Maar wat voor mij een groot verschil is, is dat ik vriendinnen alles gun. Of ze nou besluiten hun baan op te zeggen, hun relatie te verbreken, naar het buitenland te vertrekken of besluiten te gaan trouwen. Wat het ook is, ik gun ze het geluk van de wereld. Misschien vind ik niet alle keuzes die mijn vriendinnen maken altijd even verstandig of slim, maar dat neemt nooit weg dat ik ze het gun, ze vrijlaat en dat ik geen voorwaarden stel aan mijn liefde voor hun.

In liefdesrelaties is dat wel eens anders. Als mijn vriend zou besluiten naar het buitenland te vertrekken, kan ik denk ik niet  zeggen dat ik hem dat enorm gun. Ik gun het hem wel, maar op een andere manier, omdat ik bij hem wil zijn. Dan stel ik een voorwaarde aan de liefde en aan de relatie.

In intieme relaties komen we veel van onszelf tegen. Onze angsten, jaloezie, ons verdriet en onze pijn. De ander is een spiegel voor alles wat er in ons geraakt kan worden. In plaats van dat we bij onszelf te raden gaan wat het is dat pijn doet, geven we vaak de ander de schuld.

Daarom leidt liefde vaak tot ellende. Tot scheidingen en soms zelfs tot haat. Want we denken dat liefde iets is wat de ander ons moet geven. Dat de liefde iets is wat ons troost en wat de ander voor ons moet doen.

Helaas, de liefde is gewoon compleet. De ander is alleen maar een spiegel om je eigen onopgeloste pijn en verdriet te zien en daar vervolgens iets mee te doen. De ander is er niet om dat voor je te doen of om te garanderen dat er altijd van je gehouden zal worden.

Kijk, zoals ik het zie is de liefde er altijd. We worden alleen een beetje in de war gebracht door ons verdriet en door onze pijn. Dan denken we dat het om liefde gaat, maar eigenlijk hebben we het dan over nodig hebben, of over getroost worden.

Daar hou ik zelf ook erg van, want daar komt de gepassioneerde ik hou van jou, ik haat je, goedmaakseks, oh ja ik hou toch van je liefde vandaan. Maar of dat echt liefde is? Liefde is compleet. Liefde is van iemand houden, van jezelf houden zonder voorwaarden. Dat is zo mooi aan liefde.

Want wat is liefde? De liefde is alles!

17 Comments

 1. liefde is een onderwerp waar je nooit uitgesproken over raakt. En liefde kan je op alle manieren beschrijven want iedereen voelt het anders en maakt het anders mee. ik vind dit blog heel mooi geschreven!

  groetjes, Karen

  Liked by 1 persoon

 2. ik heb een gedicht geschreven over de liefde. wat vind jij hier van?
  Liefde is mooi.
  Liefde is leuk.
  Liefde hoeft niet perfect te zijn.
  Liefde moet echt zijn.
  Liefde is slechts een woord,
  totdat je iemand ontmoet die
  de betekenis geeft.
  Liefde is iemand vind die je begrijpt.
  Liefde is iemand vinden die je laat lachen.
  Liefde is iemand vinden die je wereld opent.

  Iemand die van je houdt zoals je bent.
  Iemand die je hart vult met liefde.
  Iemand waarbij je , je goed voelt.
  Iemand die je verleden begrijpt.
  Iemand die in je geloofd in wat je doen.
  Iemand die voor je vecht tot het einde.
  Die iemand is de ware !

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s