VERGEVEN

We hebben allemaal wel een of meerdere mensen in ons leven (gehad) die ons pijn hebben gedaan. Dat kan een stomme opmerking van iemand geweest zijn, pesterijen of zelfs fysieke pijn. Het nare is dat zo’n gebeurtenis jaren later nog steeds een negatieve impact op je leven kan hebben, zelfs als de persoon die je pijn heeft gedaan al lang uit je leven is verdwenen. Het kan ook zijn dat de persoon in kwestie nog steeds in je leven is, waardoor je er vaak aan wordt herinnerd. In beide gevallen zal deze pijn minder worden als je leert te vergeven. Dit is hoe ik heb leren vergeven.

Vergeef eerst jezelf

Ik heb in het verleden niet altijd de beste keuzes gemaakt. Alhoewel ik een sterke intuïtie heb, durfde ik daar vroeger niet altijd naar te luisteren. Daarom ben ik ook een aantal situaties terecht gekomen waarbij ik me achteraf erg dom, naïef en gebruikt voelde. Ook al waren deze situaties niet per se mijn fout. Ik geloof in verantwoording nemen over jouw leven, maar het moet niet zo zijn dat je jezelf van alles de schuld geeft en daarom in slechte situaties terecht blijft komen en mensen toestaat om jouw pijn te doen.

Mijn eerste stap was om verantwoording te nemen en mezelf daarna te vergeven. In een eeuwige slachtofferrol blijven hangen is niets voor mij, dus het hielp om verantwoording te nemen en te erkennen dat ik andere keuzes had kunnen maken. Nadat ik dat hardop tegen mezelf zei, besloot ik om mezelf te vergeven. Ik vergaf mezelf voor de keuzes die ik gemaakt heb, voor het vertrouwen dat ik aan de verkeerde mensen heb gegeven en voor het niet luisteren naar mijn gevoel. Dit heb ik een paar keer tegen mezelf moeten zeggen tot dat het echt “klikte”. Inmiddels heb ik er vrede mee en geef ik mezelf niet meer de schuld van wat er in het verleden is gebeurd.

Als je kunt erkennen wat er gebeurd is, zelf verantwoording kunt nemen en jezelf daarna vergeven hebt is het tijd om de ander te vergeven. Er zijn verschillende manieren voor, heel veel verschillende manieren. Dat is echt puur persoonlijk, en mijn manier is nog al lameee. 😉

 
Maar wat zeker heel erg belangrijk is, is het los te laten. Dit lukt bij mij alleen als ik die persoon echt heb kunnen vergeven. Ik voel me dan lichter, rustiger en opgelucht. Het voelt goed om de situatie af te sluiten en om verder te gaan zonder boze of verdrietige gevoelens. Dit betekent niet dat ik de situatie vergeet, maar het weerhoudt me niet meer om gelukkig te zijn. Het proces van erkennen, verantwoording nemen en vergeven zorgt voor een leermoment en persoonlijke groei.

En vergeven doe je uiteindelijk altijd voor jezelf

Vergeven doe je niet voor de persoon die je gekwetst heeft, maar voornamelijk voor jezelf. Dit merkte ik pas achteraf, wanneer ik me opgelucht voelde en minder vaak boos of verdrietig. In bepaalde gevallen voelde het bijna als een soort wraak, zo van “jij hebt de controle niet meer over mij, ik bepaal wat ik voel”. Ik kan nu ook veel beter omgaan met mensen die domme opmerkingen maken of die gebruik van me proberen te maken. Ik heb geleerd om naar mijn gevoel te luisteren en zal niet meer zo snel in dezelfde situaties als vroeger terecht komen. Eigenlijk hebben alle negatieve situaties me uiteindelijk meer zelfvertrouwen gegeven en heb ik er veel van geleerd.

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s