BESTE ADVIES OOIT

Als je jonger bent, dan is advies aannemen van je ouders niet zo stoer. Tenminste, zo voelt het. Naarmate ik ouder ben geworden, merkte ik dat het advies dat mijn ouders gaven nog helemaal niet zo gek was. Als ik dan ook denk aan het beste advies dat mij ooit is gegeven, dan is het een advies van mijn moeder.

Cliché quotes

Iedereen heeft natuurlijk weleens op het internet gezocht naar quotes en dan zitten er altijd een paar tussen die een beetje cliché zijn. ‘Be happy with the little things’, ‘It always seems unpossible, until it’s done’, ‘If you can dream it, you can do it’ en ‘Learn to love yourself first’ hebben we allemaal voorbij zien komen. Dat betekent niet dat dat geen mooie quotes zijn waar absoluut waarheid in zit, maar ik merk dat ik niet vaak boodschappen tegenkom waarvan ik denk: ‘Hey, daar had ik zelf nou helemaal niet aan gedacht!’. Veel uitspraken gaan over het nastreven van je dromen en het zijn van jezelf, maar mijn beste advies gaat over hoe je met anderen omgaat.

Super moeder

Ik heb jullie wel eens eerder verteld over mijn moeder en hoe ik haar een inspirerend mens vond, omdat ze heel erg bezig was met haar principes en open stond voor elke andere persoon die ze tegen kwam. Ik denk dat mijn moeder het perfecte voorbeeld is van het feit dat je gedurende je leven altijd zal blijven leren over de wereld om je heen, maar ook over jezelf. En dat ‘volwassen zijn’ dus niet betekent dat je geen nieuwe inzichten meer kan krijgen of stilstaat in je zelfontwikkeling. Het gaf mij hoop dat zij nog altijd bezig was met haar leven te ontdekken, want hoewel het ook moeilijk kan zijn, is het ook iets wat ik heel erg waardeer in ons dagelijkse bestaan. Als ik mezelf op een gegeven moment niet meer zou ontwikkelen, zou ik er niet veel meer aan vinden.

Kijken met een open blik

Hoewel zij dit advies weer van iemand anders kreeg, was mijn moeder wel de boodschapper die het naar mij overbracht. Hoewel ik denk dat ik aardig open sta voor andere mensen en niet snel een oordeel klaar heb, zullen er altijd personen in je leven zijn die je irriteren, waar je last van hebt en waar je moeilijk mee kunt omgaan of communiceren. Ze zullen je het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent, dat ze je bijdrage niet waarderen en dat je beter je best moet doen om ook gezien te worden. Toen ik vorig jaar weer eens thuis aan het zeuren was over iemand en hoe vervelend ik diegene vond, stelde mijn moeder eens voor om naar diegene te kijken met een open, onbevangen blik. Alsof je vanuit de ogen van een klein kind kijkt: zonder vooroordeel en onzekerheden. Er zijn namelijk maar weinig mensen op de wereld die echt altijd en tegen iedereen onaardig doen, dus dat gedrag komt altijd voort uit een persoonlijk probleem.

Ik nam het advies aan en toen ik de volgende keer dat ik diegene zag probeerde te kijken met een open blik, zag ik de onzekerheid achter de ietwat arrogante houding en merkte ik dat ik mezelf ook meer open kon stellen, omdat ik minder bedreiging voelde naar mijn kant toe. Omdat ik door die open blik doorhad dat degene tegenover me ook maar een mens was.

Chagrijnige caissières

Dit advies gaat natuurlijk vooral op als je jezelf vervelend of geïrriteerd voelt door iemand en niet wanneer iemand je daadwerkelijk kleineert. Dan mag je er echt wel wat van zeggen. Ik ben van mening dat niemand het recht heeft om een ander onredelijk te behandelen, maar chagrijnig doen we allemaal wel eens. We hebben allemaal ongetwijfeld om de zoveel tijd een slechte dag (of week, of maand) en dan vertonen we gedrag dat we liever niet zouden willen vertonen. Ik probeer daarom het goede advies ook toe te passen bij simpele onderdelen van het dagelijks leven: een chagrijnige caissière werp ik een extra aardige lach toe, omdat ik weet dat zij ook liever vrolijk zou zijn. Dat werkt een stuk beter dan onaardig terug doen.

16144452_10209949348402939_153659305_n

 

WAT IS HET BESTE ADVIES DAT JIJ OOIT GEKREGEN HEBT?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s