OMDAT LIEFDE NOOIT OVERGAAT

Rouwen zijn niet een aantal fases waar je door heen moet. Het zijn geen taken die je moet doen en dan is het klaar. Er is geen tijdlijn die aangeeft dat als je een bepaalde tijd hebt gerouwd, het over is. Ik vind dat onze maatschappij een enorme druk legt op de rouwende. Maar, hoelang rouw je? Hoelang rouw je als je opa of oma overlijd van 90 jaar, je kindje van 3, Een tiener die bij een ongeluk om het leven komt? Je moeder die plotseling overlijd. Verlies vind plaats op een bepaald moment, het verdriet duurt allemaal even lang. En dat komt omdat liefde nooit overgaat.

En deze liefde voel je nog beter als degene die je lief hebt niet meer kan aanschuiven aan tafel, je degene niet meer kan bellen, niet meer bijzondere momenten mee kan delen en ook niets meer tegen kan zeggen. Dan voelen we deze liefde als een soort pijn, als verdriet. in ieder geval, zo voel ik het. Het laat je eenzaam voelen op de momenten die je juist samen met die persoon wilt beleven, en je zeker weet als diegene nog zou leven hij of zij erbij zou zijn.

Ik zit te denken aan mijn verjaardag, dat duurt nog een maand. Maar het kwam in mij op. Eigenlijk denk ik aan iedereen zijn of haar verjaardag van mijn familie. Het is de eerste keer dat je jarig bent zonder mijn moeder. Een dag dat je je leven viert, feest viert en je vooral happy voelt.

Jarig zijn, het zet mij echt aan het denken. Het gaat helemaal niet over wat je krijgt of niet krijg, of koopt of niet koopt. Het gaat eigenlijk over een dag vol met licht, licht dat zelf in de donkerste hoekjes kan komen. Dat licht is liefde. Een verjaardag is eigenlijk een feest van liefde. Liefde voor elkaar, een dag dat je samen komt met iedereen die je dierbaar bent en je blij bent, blij omdat iedereen bij elkaar is. En nu ik dat besef vind ik mijn verjaardag stom, stom omdat de belangrijkste persoon in mijn leven er niet bij kan zijn. Maar ik weet dat mijn moeder wil dat wij juist feesten en het leven vieren, want voor je het weet.. Kan het niet meer. En mijn moeder is er altijd nog gewoon bij, omdat LIEFDE NOOIT OVERGAAT!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s