EEN ODE AAN MIJN LIEVE VRIENDEN

Schrijven over vriendschap is vergelijkbaar met schrijven over de liefde of lust, best moeilijk. Niet alles is uit te leggen en dat is maar goed ook. Toch is er genoeg over te zeggen. 

Mijn herinneringen aan mijn allereerste soulmate gaan terug naar de tijd van in bomen klimmen en hutten bouwen. Iets dat ik eigenlijk nooit alleen hoefde te doen, want de simpele vraag Spelen? was genoeg voor urenlang chill plezier. Met barbies, zoekend naar klavertjes vier in de tuin of verloren muntgeld onder het badhuis. Wij vermaakte ons wel.

Ruzie was er zeker, maar werd ook met groot gemak weer bijgelegd. Vrede vragen en handje schudden was dan genoeg.

Later fietsten we elke zaterdagavond met een dosis make-up waar een clown jaloers op zou zijn naar de stoep, waar we enthousiast danste op hits waarvan we de teksten niet begrepen, maar wel meezongen. Wkd, flugel en raketjes waren het helemaal.

Soms verloren we elkaar voor langere tijd uit het oog. Vrienden zijn we gelukkig nog steeds, al is er veel veranderd. We zoeken nooit meer naar klavertjes vier, maar grijpen nog wel naar geluk op onze eigen manier.

Met goede vrienden kun je het geweldig hebben zonder plan en zonder geld. Al deel je een gezamenlijke passie voor bankhangen, verhitte discussies of een lekker glas wijn, leuk wordt het wel. Weinig zo mooi als echte vriendschap, waarbij je kunt ouwehoeren als oude mannetjes op een bankje. Als je weet dat je iemand volledig kunt vertrouwen, de ruimte krijgt anders te denken (maar ook gewoon heel vaak hetzelfde) en kunt lachen samen, dan is dat magisch. Het verschilt soms weinig van een liefdesrelatie, want het is gebouwd op dezelfde principes. De som van jij + de ander = meer dan twee losse individuen. Vrienden als jullie dit lezen: One loveeee!

Vrienden heb ik in alle soorten en maten. Er zijn vrienden waarmee ik al jarenlang bevriend bent en een kleine groep die hards die door de jaren heen zijn blijven plakken. Ze staan voor je klaar als dat nodig is. Wateroverlast door een zee aan tranen? Het maakt ze niet uit. Zij pakken de tissues, luisteren naar je en nemen je mee op sleeptouw. Ze weten al wat je denkt door je manier van kijken. En wij zijn ons zelf bij elkaar. Dit soort vrienden zijn priceless.

Al mijn vriendschappen hebben één ding met elkaar gemeen; we hebben elkaar uitgekozen om vrienden mee te zijn. En met iedereen doe je wat anders. Vrienden om mee frietjes te eten en vrienden om mee te comazuipen. Vrienden om mee door de McDrive te gaan (om 2 uur ’s nachts). Vrienden met wie je Pokémon gaat vangen en vrienden waarmee je een foute vrouwenfilm kijkt. Vrienden met wie je gaat lunchen en vrienden waarmee je vakantieplannen kunt maken. Vrienden waarmee je naar de sauna gaat en vrienden die met jou meegaan shoppen.

Lieve vrienden, ik vind jullie geweldig. Jullie geven betekenis aan het leven. Ik wil nog lang zulke leuke dingen met jullie blijven doen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s