ALS IK IETS VOOR JE KAN DOEN, DAN MOET JE HET ZEGGEN!

Wanneer je iemand verliest, kom je terecht in een achtbaan van emoties. Je staat even centraal in je eigen wereld. Dat kan lastig zijn, want de rest van de wereld ziet je verdriet en voelt de behoefte daarop te reageren. Mensen doen dat niet altijd even tactische.. Hoe ga je daarmee om in een periode dat je misschien niet de empathie voelt daarop te reageren?

Toen ik mijn moeder verloor, kwam ik terecht in een achtbaan van emoties. Ik stond centraal in mijn eigen wereld. Dat was lastig, want de rest van de wereld ziet je verdriet en voelt behoefte om daarop te reageren. Dat ging niet altijd even tactische..

Het woord ‘gecondoleerd’ voelt voor sommige mensen net zo nietszeggend als gefeliciteerd bij een verjaardag. Mensen willen graag duidelijk maken dat ze met je meevoelen en als het even kan daar ook een beetje van hun eigen pijn bij mededelen en dat kan soms voor super ongemakkelijke situaties zorgen.

Een van mijn beste vrienden vroeg aan mij: “Gaat het met je?” Dat wekte zoveel woede bij me op dat ik de behoefde voelde om te schreeuwen. Natuurlijk gaat het niet met me. Mijn moeder is dood. Ze is weg, ze komt niet terug.

Maar ook de reacties van minder goede bekenden werkte op mijn zenuwen. Als ze iets voor me konden doen moest ik het zeggen. Ik snapte wel dat het lief bedoeld was, maar ik kon er niets mee. Ik knikte dan maar en wilde het gesprek zo snel mogelijk beëindigen.

Mensen zoeken vaak naar woorden en daar gaat het vaak mis. Het belangrijkste in z’n periode is dat je het gevoel hebt dat iemand er voor je is. Het kan fijn zijn als iemand een hand op je schouder legt, een kaartje stuurt dat hij/zij aan je denkt. Gewoon, een klein steunmomentje. Maar op dat moment deed iedereen dat. En werd het soms irritant.

Soms uit hele onverwachte hoek gebeurde wel wat ik nodig had.  Drie dagen na het overlijden van mijn moeder had een goede vriendin pasta voor mij gemaakt. Zo lief. Ook zij had geen woorden. Maar wel pasta.

Het voordeel nu van de tijd die verstrijkt is dat de ongemakkelijke vragen steeds minder vaak zullen komen. Het rare is dat dit het moment is waarop je ze juist begint te missen. Na twee maanden voelde ik me soms compleet onzichtbaar. Ik werd ontweken op straat door diezelfde mensen die me vroegen of ze iets voor me konden doen. Alsof ik niet kon zien dat ze met een grote boog om me heenliepen.

Pijnlijk, maar niet onoplosbaar, vooral omdat mensen met ontwijkend gedrag geen kwaad in de zin hebben. Het is niet dat deze mensen niet meer met mij om willen gaan, maar ze weten simpelweg niet hoe ze op mij moeten reageren en gaan de confrontatie liever uit de weg. Ik heb dat opgelost, en hebt juist contact gezocht op de juiste momenten met deze mensen. En begon over wat luchtigs en leuks. En daarmee liet ik zien dat ondanks het verdriet en het gemis, mijn leven gewoon weer verder gaat.  En zo veel mooie gesprekken zijn hier uit voort gekomen.

Ik las een verhaal op het internet ik denk 3 maanden na het overlijden van mijn moeder. Dat goed beschreef hoe verschillend verwerking kan zijn. Ik weet niet meer precies van wie dat verhaal was.

In dit verhaal waren drie bomen een grote tak kwijtgeraakt tijdens een storm. Jaren na de storm bleek één boom niet verder te zijn gegroeid, omdat dat hem niet lukte zonder zijn belangrijkste tak. De tweede boom had zijn greep op de aarde verloren en had meegegeven met de wind. De derde boom had het eerste jaar geweigerd verder te groeien, daarna zocht hij de zon op. De boom was bijna niet herkenbaar, omdat hij zo groot en sterk was, maar de wond was duidelijk aanwezig, omdat hij niet werd weggestopt.

Dit verhaal maakte zoveel duidelijk. We gaan allemaal verder op onze eigen manier, de een gaat door, de ander wil er niet aan en weer een ander loopt stap voor stap een hoge berg op om weer deel te nemen aan de maatschappij. Er zijn geen foute manieren, alleen verschillende.

Ik ben misschien niet altijd even tactisch geweest het afgelopen half jaar. Maar ik deed het op mijn eigen manier. En deze manier werkt voor mij het aller beste.

Alleen maar liefde voor iedereen xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s